donderdag 6 oktober 2011

Opnieuw: Verontwaardiging

Gisteren schreef ik een stuk over mijn verontwaardiging over het uitdijende heelal. Het is een stukje verontwaardiging, dat zonder meer, en ik werd er min of meer voor geïnspireerd door Stéphane Hessel.
Deze Jood is een Duits-Franse diplomaat op leeftijd (93 jaar). In de oorlog zat hij in het Franse verzet. Na de oorlog was hij nauw betrokken bij het opstellen van de Universele Rechten van de Mens. Zijn belangrijkste drijfveer was de verontwaardiging. Verontwaardiging tegen het fascisme, tegen oorlog, etc.
Nu roept Hessel de jongeren op om hetzelfde te doen als hij, ruim een halve eeuw geleden. Jongeren moet opstaan tegen de dictatuur van het geld, de immigranten en integratie. Jongeren moeten zelf verontwaardigd zijn. Dat is het begin van het morele verzet.
Dat is waar het om gaat in Hessels pamflet 'Neem het niet!' De huidige situatie waarin we verkeren, moeten we niet nemen. We moeten er juist verontwaardigd over zijn. Een interessante gedachte van de bejaarde sociaaldemocraat. 'Fenomenaal', staat op de cover, een citaat van NRC Handelsblad. Dat kan zo zijn, maar het pamflet zal echter in de boekenkast blijven staan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten