maandag 3 oktober 2011

Nobelprijzen

Het eerst berichtje vandaag over de Nobelprijs dat ik vandaag las, ging over Bob Dylan. Hij wordt genoemd als kanshebber voor de Literatuur-prijs. Of hij het beeldje ook mag ophalen, wordt donderdag bekend gemaakt. Diezelfde dag begint hij zijn Europese najaarstour, waarbij hij ook Zweden aandoet.
Overigens is het maar de vraag of Dylan zelf afreist naar Malmö voor de prestigieuze prijs. De Pulitzer Prize, die hij drie jaar geleden kreeg, liet hij ophalen door zijn oudste zoon, regisseur Jesse Dylan. En bij de uitreiking van het eredoctoraat, zeven jaar geleden, keek hij 'ongeïnteresseerd', meldden de media toentertijd.
Afijn. Het meest opvallende bericht is van een heel andere orde. Vandaag werd de Nobelprijs voor de Geneeskunde bekend gemaakt. Die is onder meer toegewezen aan een Canadees, Ralph Steinman. Maar die blijkt afgelopen vrijdag te zijn overleden, ondanks een behandeling op basis van zijn eigen onderzoek.
Best pijnlijk, zo lijkt me. Want het kan niet anders, of het nominatie-comité houdt de kanshebbers nauwlettend in de gaten. Zo'n fout dat je een overledene de prijs toekent, in de veronderstelling dat deze nog leeft, is meer dan een bedrijfsfoutje. Zoiets kun je je niet permitteren, als 's werelds belangrijkste prijzenuitdeler.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten